Monitorizate prin camere video în com. Domnești

Postat la data de: 2021-07-12 09:09:59

Consiliul Județean Ilfov va cumpăra și instala un sistem de camere de supraveghere în localitatea Domnești cu scopul diminuării ratei de abandon a animalelor. Zece camere vor fi montate, atât pe drumurile județene care străbat localitatea, cât și pe mai multe drumuri comunale, acolo unde s-a observat că apar multe animale peste noapte, în special câini.
În vederea implementării acestui proiect-pilot numit "Mai multă responsabilitate, mai puțină suferință", Consiliul Județean Ilfov a aprobat, astăzi, în ședință, un protocol de colaborare cu Primăria Domnești.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: ,,Nu putem să aruncăm un suflet la colț de stradă. Nu mai acceptăm acest comportament în Ilfov. Am mai spus-o și o repet: este complet anormal să avem câini pe străzi. Îmi doresc în Ilfov o comunitate civilizată, cu oameni care au respect și grijă față de animale".

La rândul lor, reprezentanții primăriei pun la dispoziție un spațiu destinat monitorizării, dar și personal care să asigure monitorizarea camerelor. De asemenea, se obligă să sesizeze Biroul Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov atunci când constată un caz de abandon. Adrian Ghiță, primar Domnești: ,,Avem foarte mulți câini pe străzi. Capturarea și apoi eutanasia câinilor nu sunt soluții demne de vremurile pe care le trăim. Trebuie să învățăm împreună să ne responsabilizăm."
Valoarea investiției este de 112.000 de lei cu tot cu TVA, iar banii provin din bugetul propriu al Consiliului Județean Ilfov. După o perioadă de cel puțin trei luni, se va face o analiză a efectelor. Dacă se constată că rata abandonului a scăzut considerabil, proiectul "Mai multă responsabilitate, mai puțină suferință" se va extinde la nivelul mai multor localități de pe raza județului Ilfov.
Acest proiect va fi gestionat de Biroul Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, departament recent înființat. Hubert Thuma: ,,Vă propun un plan pe termen lung pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și animalelor, un plan care se bazează pe sterilizare și adopție."

Sursa: Consiliul Județean Ilfov