Primăria Brănești, Informează:

Postat la data de: 2021-04-23 19:51:16

Va aducem la cunostinta faptul ca in ultimii ani costurile cu colectarea, trasportul si depozitarea deseurilor menajere au crescut considerabil datorita cresterii cantitatilor de deseuri colectate, cresterea tarifului perceput la groapa de gunoi, corectii financiare impuse de Comisia Europeana (taxa de cogenerare) pentru fiecare tona de deseuri depozitate la groapa de gunoi. Pentru acoperirea acestor costuri sunt doua posibilitati:

  • Marirea taxei de salubritate pentru cetateni, asa cum au procedat majoritatea UAT-urilor (taxa fiind de aproximativ 10-15 lei /persoana/luna), dar aceasta solutie pe termen lung nu este viabila si in fiecare an va fi marita, corelat cu costurile.
  • Solutia viabila din punctul de vedere al administratiei publice locale este ca cetateanul sa colecteze corect fiecare fractie de deseuri, sa diminuam cantitatea de deseuri care se depoziteaza la groapa de gunoi si sa crestem cantitatea de deseuri reciclabile ( fractia uscata - peturi, sticla, fier, lemn), pentru care costurile sunt zero. In felul acesta nu marim taxa catre cetateni si contribuim la imbunatatirea mediului inconjurator.
Pentru a realiza aceste lucruri in urmatoarea perioada vom proceda astfel:

  • Vom marca pubela verde printr-un autocolant ce va informa ce trebuie depozitat in pubela respectiva;
  • Vom verifica fiecare pubela si cei care nu colecteaza corect vor fi avertizati prin marcarea pubelei cu o bulina rosie (neconfom);
  • In urmatoarea saptamana, daca in continuare cetateanul avertizat nu a respectat colectarea selectiva, deseurile nu vor fi ridicate.

Operatorul de salubritate va ridica deseurile doar daca proprietarul selecteaza corect.

Daca nu vom gasi intelegere la cetateni in ceea ce priveste colectarea selectiva vom fi obligati sa marim taxa de salubritate.

Totodata precizam faptul ca operatorul de salubrizare va ridica deseurile menajere doar cetatenilor care au achitat taxa de salubritate.

Sursa: Primăria comunei Brănești