149 de ani de la nașterea unei mari personalități

Postat la data de: 2020-08-06 20:32:19

Ion Popescu Pasărea este considerat a fi cel mai important compozitor și pedagog român de muzică psaltică din România. S-a născut într-o familie de preoți, în satul Pasărea, în ziua de 6 august 1871, ca fiu al preotului Zaharia Popescu, paroh al bisericii din sat și al preotesei Maria.

In prezent, în localitatea Brănești, acest fiu al satului Pasărea este prea puțin cunoscut. Asociația Culturală Brănești propune un proiect de promovare a marelui compozitor cu ocazia împlinirii în anul 2021, a 150 de ani de la nașterea profesorului.

Astfel, în anul 2021, ne propunem organizarea următoarelor activități:

1. Mediatizarea  proiectului de celebrare a 150 de ani de la nașterea profesorului Ion Popescu Pasărea.
2. Organizarea unei Conferințe privind viața și opera marelui compozitor (aprilie 2021, Căminul Cultural Brănești)
3. Realizarea unei expoziții temporare "Im memoriam - Ion Popescu Pasărea!". (Sala de expoziții a Casei Corpului Didactic Ilfov)
4. Prezentarea personalității marelui compozitor în rândul elevilor, în cadrul orelor de religie. Atragerea unităților de învățământ din localitate în cadrul acestui proiect.





5. Atribuirea numelui profesorului unei străzi din satul Pasărea. Realizarea unui demers pe lângă Primăria și Consiliul Local Brănești pentru atribuirea numelui lui Ion Popescu Pasărea unei străzi.  Propunerea nostră este ca strada Brazi sau strada Pădurii din satul Pasărea, să fie numită Strada Profesor Ion Popescu Pasărea, aceste străzi aflându-se în zona unde a fost moșia profesorului.
6. Realizarea unui bust al profesorului și amplasarea acestuia în incinta bisericii satului Pasărea sau a școlii din satul Pasărea, astăzi Gradinita "Rița Gărgărița", secția Pasărea, cunoscut fiind faptul că ridicarea localului de școală s-a făcut în anul 1924, sub directa supraveghere a profesorului. (Inaugurarea în luna august 2021). Se va analiza și posibilitatea amplasării unei plăci comemorative pe zidul unității școlare și a casei profesorului,  dacă se obține acceptul proprietarului.
7. Realizarea unui pelerinaj în data de 10 aprilie 2021, ziua decesului marelui compozitor, pe același itinerariu pe care îl făcea regretatul profesor la mormântul părinților: Popasul 1. Crucea bunicilor și părintilor din anul 1864, identificată recent în incinta parcului Colegiului Silvic Brănești, Popasul 2. Expoziția "Im memoriam - Ion Popescu Pasărea!", CCD Ilfov; Popasul 3. Casa cu blazonul Ion Popescu Pasărea, casa profesorului,  situată la intrarea in satul Pasărea,  Popasul 4. Biserica și școala Pasărea; Popasul 5. Podul metalic Mănăstirea Pasărea;  Popasul 6. Cimitirul mănăstirii Pasărea, locul unde odihnesc profesorul, părinții și bunicii acestuia.
8. Editarea unei cărți cu date, informații și imagini privind viața, opera și locurile natale ale marelui compozitor.
9. Identificarea unei locații în satul Pasărea pentru realizarea pe viitor a unui muzeu Ion Popescu Pasărea.

Vom invita ca parteneri în acest proiect: Primăria și Consiliul Local Brănești, Casa Corpului Didactic Ilfov, Patriarhia Romană, Arhiepiscopia Ilfovului, Mănăstirea Pasărea și Seminarul Teologic Ortodox "Sfânta Filofteia" , unitățile de învățământ din localitate, bisericile din localitate. Suntem deschiși și către alți parteneri care vor să se alăture acestui proiect.

Cu speranța unor vremuri mai sigure, fără riscuri și restricții, așteptăm părerile și sugestiile dvs. Inițiatori: Alexandru Rădună și prof. Marius- Ovidiu Sebe

Sursa: Asociatia Culturala Branesti Ilfov