Un nou inel, cu un simbol străvechi a fost descoperit în Brănești!

Postat la data de: 2020-07-19 10:38:41

In luna martie, cu ajutorul unui detector de metale, Cătălin Nichita, scotea la lumină în pădurea Vadu Anei din Brănești, un inel din bronz având însemnat un simbol străvechi "Pomul vieții". Cu câteva zile în urmă, cu ocazia unei noi incursiuni în aceeași pădure, Cătălin a detectat un alt inel care prezintă de asemenea un simbol interesant. Acesta a fost detectat pe marginea unui drumeag, în apropiere de rădăcina unui copac. Solul foarte dur al colnicului, probabil tasat ca urmare a unei intense circulații, precum și detectarea unor obiecte moderne, ne fac să credem că reprezenta în trecut un important drum de legătura în această zonă. Cunoscând rigorile legii, Cătălin a predat inelul autorităților locale, iar mai departe acesta va fi înmânat Direcției de Cultură Ilfov.

Referitor la piesa descoperită, cel mai probabil este vorba de un inel medieval sigilar care avea o dublă funcție în trecut: de bijuterie și de aplicare a sigiliilor. Semnul distinctiv era ales special, pentru că prin acesta se identifica purtătorul său. Simbolul inscripționat pe inel rămâne deocamdată un mister, până când specialiștii în descifrarea unor astfel de inscripții își vor da verdictul.





Până la propunțarea specialiștilor privind vârsta, simbolistica și importanța acestei piese, o putem considera ca făcând parte din aceeași categorie cu podoabele descoperite în necropola de la Vadul Anei - Autostradă și în strânsă legătură cu străvechiul sat Crăsani. In această necropolă, specialiștii au identificat podoabe care seamănă mult cu cele două inele descoperite de Cătălin, pe care le-au încadrat ca aparținând unei populații ce a locuit în această zonă în perioada secolelor XV-XVII.

De altfel, în Brănești, probabilitatea de a găsi obiecte ce au aparținut unor populații străvechi este foarte mare, deoarece de la un capăt la celălalt, în lungul văii Pasărea , au fost identificate numeroase situri arheologice.

Primăria Brănești și Asociația Culturală Brănești prezintă mulțumiri publice tânărului Cătălin Nichita pentru gestul și contribuția sa la cunoașterea istoriei acestor locuri și îndeamnă pe toți cei care găsesc întâmplător astfel de obiecte vechi, care vorbesc despre istoria locurilor noastre, să le declare autorităților.

Sursa: Profesor Marius-Ovidiu Sebe