Icoana de hagiu de la Afumați - o icoană reper în comunitate!

Postat la data de: 2020-04-14

In biserica cantacuzină "Adormirea Maicii Domnului" din Afumați, pe peretele interior al naosului, pe partea stângă de la intrare, într-o zonă slab luminată, stă prinsă o icoană mare și bogat ilustrată. Este o icoană de mari dimensiuni ( 1m / 1,20 m), înrămată și pictată pe pânză, ce cuprinde o bogată informație, sub forma a numeroase scene, locuri și evenimente biblice. Este considerată ca fiind o icoană de hagiu. Hagiul era un pelerin care în vremurile grele din trecut, cu mari dificultăți ajungea la Locurile Sfinte. Astfel de icoane se lucrau la Ierusalim, iar la întoarcere erau aduse de hagii în țară.

"Aceste icoane sunt un fel de hărţi cu imagini ale pelerinului, prezentând multe dintre locurile de închinare. Sunt alcătuite din multe casete, fiecare cu povestea ei. în centrul lor este întotdeauna reprezentată Biserica Sfântului Mormânt, surprinsă chiar în timpul slujbei învierii, numită şi slujba Sfintei Lumini. Este momentul cel mai dorit de pelerini, cel în care lumina învierii vine în chip minunat în mijlocul credincioşilor adunaţi în biserică. Asta se întâmplă an de an, în după-masa Sâmbetei mari. Patriarhul Ierusalimului intră în capela Sfântului Mormânt şi se roagă. Afară, toţi cei adunaţi se roagă şi ei, unii chiar zgomotos, cu tobe şi dansuri” (Adriana Scripcariu).





Icoana de hagiu de la Afumați are peste 110 ani vechime!

Pe icoană încă se mai poate desluși o scriere românească adăugată probabil ulterior, cu scopul de a explica/traduce scenele biblice. Pe spatele icoanei este scris foarte clar următoarele "Donat de Gheorghiță M. Ghenciu și fiii lui, Aurică și Gică, în anul 1986, în ziua de 8 august” iar undeva mai jos de acest scris se deslușeste nu foarte clar o semnătură "agiu Elena Gencu”. Cel mai probabil icoana este donată bisericii din Afumați în anul 1986, dar vechimea ei este mult mai mare. La o privire mai atentă a icoanei în colțul din dreapta al medalionului central se mai poate desluși cu dificultate un scurt text în limba română adăugat ulterior picturii " .. Elena Gencu … în cinstea Sfântului Mormântu”, apoi este scris "anul 1903”. Așadar , vechimea icoanei este cel puțin din anul 1903, iar prelucrarea icoanei cu scrierea românească are legatură directă cu aceasta.

Interesant este faptul că în Afumați mai există cel puțin două replici ale acestei icoane (de dimensiuni mai mici), ceea ce ne face să credem că această icoană avea rol de icoană reper în comunitate . In același timp există posibilitatea existenței la început de secol XX, a unui pictor iconar în localitate, care răspundea solicitărilor credincioșilor pictând replici ale acestei icoane.

Icoane asemănătoare cu icoana de hagiu de la Afumați se mai află în muzeul Mănăstirii Țigănești, datată la anul 1891 și la Mănăstirea Pasărea. O cercetare a acestora ar putea aduce informații noi privind proveniența icoanei de la Afumați.

Sursa: Prof. Marius-Ovidiu Sebe