File îngălbenite de vreme

Postat la data de: 2024-05-30 11:18:11

În anul 2000, pe data de 28  mai, apare primul număr al ziarului "Gazeta de Brănești", primul ziar local de după Revoluția din 1989  din județul Ilfov (după informațiile pe care le deținem. În acea perioadă mai exista doar ziarul "Vocea Valahiei", dar era regional, reprezenta mai multe județe).

Un grup de tineri dezinvolți și entuziaști înființează un ziar de opinie locală, care își propunea să faciliteze comunicarea și să reflecte în paginile sale viața comunității cu toate evenimentele, problemele și aspirațiile sale. Ziarul avea o apariție bilunară și un tiraj de 1000 de exemplare, fiind  primit cu mare interes de comunitate. Grupul membrilor fondatori era alcătuit din: Marius-Ovidiu Sebe, Ștefan Liscan, Elena Bonciu, Daniela Bonciu, Florin Mihăilescu, Daniela Bardac, Ciprian Nacu, Marian Deacu, Marian Dumitru, Bogdan Tănase, Ionuț Ulei, Adrian Sebe, Bogdan Stoiciu și Adrian Gațe. Ulterior s-au alăturat și numeroși alți colaboratori care de-a lungul timpului au semnat articole în paginile ziarului.

În luna iunie a anului 2003 a ieșit de sub tipar ultimul număr al ziarului, după care comitetul redactional practic s-a desființat. Pe parcursul celor 3 ani de activitate și al celor 31 de numere editate, ziarul a reușit să prezinte în paginile sale aspecte importante ale vieții din comunitatea brăneștenilor din perioada anilor 2000-2003.

Prin intermediul Centrului de Jurnalism Independent din Romania, "Gazeta de Brănești" a beneficiat de un program de consultanță patronat de Centrul Internațional de Jurnalism Independent cu sediul la New York. În cadrul acestui program, am participat împreună cu un grup de directori ai unor publicații locale și regionale din România, la un stagiu de perfecționare în Ungaria,  iar ulterior  jurnaliști români (Ioana Avădanei, Cornel Ciomâzgă) și americani (Mel Opotowsky, Judith Roales, Will Corbin) au efectuat vizite de consiliere jurnalistică la sediul redacției din Brănești. În urma acestor vizite, jurnalistul american Will Corbin prezintă în revista Knight Line Internațional din 2003, concluziile sale în urma vizitelor realizate la redacțiile unor ziare din țări sud-est europene, inclusiv la sediul ziarului "Gazeta de Brănești", arătându-se foarte impresionat de activitatea tinerilor jurnaliști de la Gazeta de Brănești.

Sursa: Prof. Marius Ovidiu Sebe