Programul de prevenție, depistare, diagnostic și tratament am leziunilor precanceroase colorectale

Postat la data de: 2023-03-16 12:38:17

Dieta hipercalorică, bogată în grăsimi, proteine și carne roșie și săracă în fibre alimentare, fructe și legume proaspete, reprezintă un factor de risc pentru cancerul colorectal. Simptomele sugestive pentru o afecțiune colorectală sunt reprezentate de tulburari de tranzit intestinal, pierdere inexplicabilă în greutate sau sânge în scaun.

Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar "Carol Davila" și Asociația "Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România" (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.

Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili vor proceda astfel:

  • se vor adresa medicului de familie;
  • dacă nu au medicul înscris în program, vor completa următorul chestionar (Formular de înscriere pentru pacienți testare cancer colorectal - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (copac.ro) și experții COPAC îi vor direcționa telefonic către cel mai apropiat medic din Ilfov;
  • instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de către medicul de familie;
  • după ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice.

Sursa: Facebook