Brănești, satul meu!

Postat la data de: 2023-01-22 12:13:50

Sâmbătă, 21 ianuarie, la căminul cultural din Brănești a avut loc premierea concursului de pictură și desen "Brănești, satul meu!". Acest  concurs, care s-a desfășurat în perioada aprilie-septembrie 2022, face parte din proiectul cultural-educativ "Brănești-satul meu, leagănul copilăriei!", inițiat de  Asociația Culturală Brănești și derulat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Brănești.

Programul evenimentului a debutat cu proiectarea lucrărilor înscrise la concurs pe acordurile muzicii interpretate de formația instrumentală "Golden Trio", compusă din elevele Alisa-Florentina Răducan, Irina Slav și Ioana Slav, care a întregit cadrul vizual și ambiental cu arii celebre din compozițiile lui Mozart, Ciprian Porumbescu și Alex Dinicu.

Arta joacă un rol extrem de important în dezvoltarea culturală și intelectuală a oamenilor, cu atât mai mult în cazul copiilor. Intregul eveniment a reprezentat o adevărată pledoarie a educației pentru arta plastică în rândul elevilor și a beneficiilor și rolului picturii și desenului în dezvoltarea celor mici.

Un moment special l-a reprezentat repertoriul pictorilor și picturilor celebre din Brănești, prin care moderatorul evenimentului, profesorul Marius-Ovidiu Sebe a prezentat micilor artisti aflați în sală, pictori celebri care au pictat peisaje din Brănești, cum ar fi Alexandru Ciucurencu, Amadeo Preziosi, Margareta Sterian, Iosif Iser, Gheorghe Vânătoru, pictorul bisericesc Gheorghe Busuioc. Despre pictorii brănișteni sau brăniștenii care au făcut din pictură o pasiune și care se remarcă prin lucrările lor au fost amintiți profesorii Ioniță Petre, Titel Iordache, Georgeta Melnic, tânărul desenator de portrete Ionuț Olteanu și nu în ultimul rând, pictorul Marin Dobre. Acesta a povestit celor mici cum a fost încurajat să-și dezvolte talentul și a depănat câteva amintiri din începuturile carierei sale. Cu ocazia acestui eveniment, domnul Dobre a expus în sală, spre a fi admirate de cei prezenți, câteva lucrări personale. Astazi, lucrările semnate de artistul Marin Dobre pot fi admirate în numeroase expoziții organizate în saloane renumite din București și din țară.

Partea cea mai așteptată de către cei mici a fost premierea lucrărilor. La concurs s-au înscris 84 de lucrări semnate de elevi de la școli și licee din Brănești, respectiv Școala gimnazială nr.1 Brănești, Liceul Teoretic "Traian Lalescu"; Seminarul Teologic Creștin Ortodox "Sf. Filofteia" și Asociația de tradiții și obiceiuri "Helios".

Juriul, compus din  Marin Dobre, artist plastic; profesor Marius-Ovidiu Sebe, președinte Asociația Culturală Brănești; profesor de arte plastice Georgeta Melnic, artist plastic și Alexandru Rădună, promotorul grupului "Brănești online", a deliberat cu mare greutate, având în vedere stimularea, încurajarea și atragerea elevilor și tinerilor către activități de creație plastică și a decis acordarea următoarelor premii: 14 premii de participare; 33 mențiuni; 17 premii III;  10 premii II și 9 premiul I.

Elevii au fost invitați pe scenă și au primit diplome și premii constând în materiale pentru desen și pictură, respectiv bloc de desen, planșă canvas, acuarele, set de pensule. Lucrările nepremiate, care au avut un punctaj mai mic, au primit un  premiu de încurajare.  Juriul a mai acordat un premiu special elevei Ioniță Daria-Ștefania, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic "Traian Lalescu", care în timpul evenimentului a realizat o nouă lucrare pe șevalet intitulată "Mănăstirea Pasărea". Au mai primit diplome și membrii juriului pentru implicarea în organizarea concursului, iar profesoara Georgeta Melnic și Cătălina Teodorescu au primit din partea organizatorului planșe de desen în semn de apreciere pentru implicarea în mobilizarea și îndrumarea elevilor participanți la concurs.
În încheiere, profesorul Marius-Ovidiu Sebe a mulțumit tuturor participanților și a precizat că dorește să continue acest proiect cultural-educativ, iar cele mai reușite lucrări să reprezinte partea ilustrativă a unui caiet auxiliar didactic de pictură și desen intitulat "Brănești, satul meu!".

Evenimentul s-a încheiat cu gândul la Sărbătoarea Unirii Principatelor din 24 ianuarie, iar toți cei care au rămas în sală până la finalul manifestării s-au prins în Hora Unirii pe acordurile muzicale interpretate de Formația "Golden Trio".

Transmitem încă odată mulțumiri domnului primar Nicolae Cismaru, Primăriei și Consiliului Local Brănești pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui proiect!

Sursa: Asociatia Culturala Branesti Ilfov