Șoseaua Reginei

Postat la data de: 2021-07-18 09:59:21

29 octombrie 1875 - ziua de naștere a Reginei Maria. Mănăstirea Pasărea - prima vizită a tinerei prințese în afara Bucureștiului, în luna martie a anului 1893.

La începutul anului 1893, Maria, tânăra Prințesă de Edinburgh, sosește în România pentru a trăi alături de soțul ei, Prințul Ferdinand, nepotul Regelui Carol I.  Prin martie, îngrijorat de însingurarea Principesei, Regele Carol I plănuiește o prima ieșire în afara capitalei, la mănăstirile Cernica și Pasarea.

După ce a vizitat Mănăstirea Cernica, principesa Maria, însoțită de unchiul Carol, merg la mănăstirea de maici  de la Pasărea, aflata de partea cealaltă a Pădurii Pustnicu(Regina Maria, Jurnalul vieții mele).

Șoseaua Reginei.

Ca urmare a vizitei pe care o face tânăra principesă la mănăstirea Pasărea în anul 1893,  drumul care merge la mănăstire, prin pădurea Pustnicu și Cozieni a luat numele de Principesa Maria.  Cu timpul însă, chiar dacă denumirea inițială s-a pierdut, a rămas în amintirea bătrânilor din Brănești cu numele de "Șoseaua Reginei", aceasta pentru că tânăra principesă devenise regină a României.

Sursa: prof. Marius Ovidiu Sebe