Stejarul binecuvântat de la Mănăstirea Pasărea

Postat la data de: 2021-04-18 10:56:09

Pe malul văii Șindrilița, la confluența cu râul Pasărea, doi stejari falnici străjuiesc trecerea la mănăstirea Pasărea de mai bine de 100 de ani.

Sunt printre puținii arbori ai bătrânului Codru al Vlăsiei care au supraviețuit tăierilor masive din perioada interbelică, când întregul masiv forestier Cernica-Pustnicu a fost tăiat la ras pentru a asigura cu material lemnos capitala. Unul dintre stejari este supranumit și "Copacul dorințelor".

Acesta este împrejmuit cu un gărduleț metalic, iar o bancă frumos amenajată oferă pelerinilor posibilitatea unui moment de meditație la umbra răcoroasă a falnicului stejar.

Ridurile scoarței, adâncite de timpul îndelungat, primesc la vedere rugăciunile scrise a numeroși pelerini care vin să se reculeagă la mănăstirea Pasărea. Pe trunchiul său, pe o tăbliță poziționată sub o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, stau scrise următoarele: "Păstrați curățenia și cinstiți cu rugăciuni icoana din acest copac binecuvântat, ca Maica Domnului să vă ajute și rugăciunea să vă fie de folos! Amin!".

Sursa: Asociatia Culturala Branesti Ilfov