Să nu ne uităm eroii care au căzut pentru libertatea noastră!

Postat la data de: 2020-12-24 00:21:00

Printre victimele Revoluției din ziua de 22 decembrie 1989 se numără și soldatul Petre Ion Dumitru din satul Brănești. Acesta a fost declarat erou-martir al revoluției și avansat post-mortem la gradul de sublocotenent. Ionel s-a născut în Brănești.

În decembrie ’89 avea 22 de ani și mai avea de satisfăcut două săptămâni din serviciul militar la o unitate de grăniceri situată pe bulevardul Ghencea. În timpul revoluției, în noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost împușcat în zona Televiziunii, dându-și sfârșitul în aceeași noapte la spitalul Vitan-Bârzești din capitală "Soldat grănicer, avansat sub.lt. post-mortem. în noaptea de 22/23 decembrie 1989 a fost secerat de o mitralieră la Televiziune, lovit în cap şi claviculă. Acest glonţ a explodat la ieşirea în spate provocându-i o rană mare. Dus la Spitalul Vitan Bărseşti, a murit în aceeaşi noapte. Înmormântarea a avut loc în comuna natală".

Pentru ca jertfa sa să rămână în memoria comunității, strada principală din satul Brănești poartă astăzi numele său, Petre Ionel.

Prin stăruinţa preoţilor parohi Petrescu Mihai şi Căruntu Marian în curtea bisericii din satul Brănești, în memoria eroului s-a ridicat un momument. Pe un fundament placat cu marmură albă, se află o cruce din marmură neagră pe care sunt grefate cuvintele: "Glorie veşnică eroilor martiri căzuţi în Revoluţia din decembrie 1989".

Sursa: prof. Marius-Ovidiu Sebe