412 ani de atestare documentară a localității Brănești

Postat la data de: 2020-05-29 10:00:11

Numele localității Brănești din județul Ilfov este menționat pentru prima dată într-un hrisov emis la data de 29 mai 1608. În acest document Radu Vodă Șerban întărește vornicului Cernica și mănăstirii sale de la Cernica, mai multe sate și moșii.

În anul Centenarului Marii Uniri, Asociația Culturală Brănești cu sprijinul primăriei Brănești a marcat împlinirea a 410 ani de atestare documentară a localității. În cadrul acestei manifestări a fost editată și o broșură intitulată "410 ani de atestare documentară, 100 de ani de la Marea Unire".

Satul Brănești este mai vechi de 412 ani!

Nu se cunoaște cu precizie când s-a înființat satul Brănești dar se poate afirma că acesta exista încă din timpul domnitorului Mihai Viteazul(1593-1601). Din documente ulterioare reiese că satenii s-au "vândut" vornicului Cernica, în timpul lui Mihai Voievod, pentru a scăpa de birurile foarte mari puse de domnitor.

Așadar, pe data de 29 mai a fiecărui an, ne dorim să "răscolim" istoria localității Brănești, o istorie milenară atestată prin descoperirile arheologice și o istorie seculară, de peste patru secole, consemnată de documente scrise.

Sursa: Asociatia Culturala Branesti Ilfov