O descoperire rară la Brănești, un inel medieval de arcaș!

Postat la data de: 2024-02-21 12:23:12

Tănăsescu Adrian, un bucureștean pasionat de istorie și detecție, a descoperit în luna februarie a acestui an, pe raza localității Brănești, cu ajutorul unui detector de metale autorizat, un inel medieval de arcaș. O astfel de descoperire este extrem de rară în spațiul nostru. Acest tip de inel mai este cunoscut și ca "inel pentru degetul mare". El era purtat pe degetul mare al arcașului pentru a trage sfoara înapoi și a-i oferi protecției în timpul eliberării săgeților.

Inelul este din argint și este decorat cu un motiv vegetal și un brâu de linii incizate. Pe baza surselor preliminare de documentare, cel mai probabil este un inel medieval din perioada secolelor XIV-XV, de origine otomană. Cu siguranță el a fost purtat de un arcaș care avea un anumit rang de căpetenie, dacă avem în vedere compoziția metalului și ornamentația sa. Nu excludem ca evaluarea specialiștilor să stabilească o altă origine sau o vechime mai mare a acestei piese deosebit de interesante.

Această descoperire completează file din istoria Brăneștiului și demonstrează încă o dată că teritoriul localității noastre s-a aflat în calea incursiunilor armatelor otomane cu ocazia invaziilor sau a deselor războaie.

Piesa descoperită a fost predată autorităților, urmând calea legală. Apreciem gestul detectoristului amator care a consimțit să respecte legislația și să declare piesele scoase la lumină. Primăria Brănești și Asociația Culturală Brănești prezintă mulțumiri publice domnului Adrian Tănăsescu pentru gestul și contribuția sa la cunoașterea istoriei acestor locuri și îndeamnă pe toți cei care găsesc întâmplător astfel de obiecte vechi, care vorbesc despre istoria locurilor noastre, să le declare autorităților conform prevederilor legale. Acest lucru va contribui în cele din urmă, pe baza expertizei și a concluziilor realizate de specialiști, la completarea monografiei acestor locuri cu noi pagini de istorie.

Sursa: Asociatia Culturala Branesti Ilfov