PAUL GRUNAU - Directorul Școlii superioare de silvicultură din Brănești

Postat la data de: 2023-02-02 22:16:15

161 de ani de la naștere (26 ianuarie 1860 - 26 ianuarie 2021)

La data de 26 ianuarie 1860, la VîlsăneÅŸti în judeÈ›ul ArgeÅŸ, se năștea  PAUL A. GRUNAU, o personalitate marcantă a învățământului silvic din România.

Este descendentul unei familii cu origini germane. Tatăl său, Adolf Georg Grunau a fost un medic curant al unor familii renumite în BucureÈ™ti, iar bunicul său,  col. dr. Johann Georg Andreas von Grünau, născut în Germania, a fost primul conducător al Spitalului OÈ™tirii (între anii 1831-1838), Spitalul Militar Central de astăzi.

De numele său sunt legate și o serie de realizări ale școlii de silvicultură de la Brănești.

Grunau debutează în învățământ ca profesor la școala de silvicultură de la Brănești, în anul 1894, contribuind la înființarea acesteia împreună cu Theodor Pietraru.

Din anul 1897 È™i până în anul 1907 este director al È™colii de silvicultură. În timpul mandatului său, în anul 1902, È™coala specială de silvicultură capătă rangul de È™coală superioară. În urma demersurilor sale făcute pe lângă Ministerul Domeniilor, obÈ›ine trecerea pădurii Pustnicu(624 ha) în administrarea È™colii de silvicultură pentru practica elevilor.





La inițiativa sa se desfășoară o serie de lucrări și amenajări peisagistice și plantații care aveau să schimbe și să înfrumusețeze peisajul din vecinătatea școlii.

În anul 1904 înfiinÈ›ează o plantaÈ›ie de stejar pe malul râului Pasărea, în partea de nord a liceelor, plantaÈ›ie care astăzi poartă numele Parcul (Arboretul) Grunau. Odată cu mutarea È™colii de silvicultură la BucureÈ™ti, activează ca profesor la Școala Politehnică din BucureÈ™ti.

După anul 1907 şi până la ieşirea la pensie în anul 1933, a fost referent al Consiliului Tehnic al Pădurilor şi şef al Serviciului Plantaţii al Direcţiei Tehnice a Administraţiei Forestiere a Statului. A decedat la data de 6 octombrie 1936 în București

Sursa: Prof. Marius-Ovidiu Sebe