PAUL GRUNAU - Directorul Școlii superioare de silvicultură din Brănești

Postat la data de: 2023-02-02 22:16:15

161 de ani de la naștere (26 ianuarie 1860 - 26 ianuarie 2021)

La data de 26 ianuarie 1860, la Vîlsăneşti în județul Argeş, se năștea  PAUL A. GRUNAU, o personalitate marcantă a învățământului silvic din România.

Este descendentul unei familii cu origini germane. Tatăl său, Adolf Georg Grunau a fost un medic curant al unor familii renumite în București, iar bunicul său,  col. dr. Johann Georg Andreas von Grünau, născut în Germania, a fost primul conducător al Spitalului Oștirii (între anii 1831-1838), Spitalul Militar Central de astăzi.

De numele său sunt legate și o serie de realizări ale școlii de silvicultură de la Brănești.

Grunau debutează în învățământ ca profesor la școala de silvicultură de la Brănești, în anul 1894, contribuind la înființarea acesteia împreună cu Theodor Pietraru.

Din anul 1897 și până în anul 1907 este director al școlii de silvicultură. În timpul mandatului său, în anul 1902, școala specială de silvicultură capătă rangul de școală superioară. În urma demersurilor sale făcute pe lângă Ministerul Domeniilor, obține trecerea pădurii Pustnicu(624 ha) în administrarea școlii de silvicultură pentru practica elevilor.

La inițiativa sa se desfășoară o serie de lucrări și amenajări peisagistice și plantații care aveau să schimbe și să înfrumusețeze peisajul din vecinătatea școlii.

În anul 1904 înființează o plantație de stejar pe malul râului Pasărea, în partea de nord a liceelor, plantație care astăzi poartă numele Parcul (Arboretul) Grunau. Odată cu mutarea școlii de silvicultură la București, activează ca profesor la Școala Politehnică din București.

După anul 1907 şi până la ieşirea la pensie în anul 1933, a fost referent al Consiliului Tehnic al Pădurilor şi şef al Serviciului Plantaţii al Direcţiei Tehnice a Administraţiei Forestiere a Statului. A decedat la data de 6 octombrie 1936 în București

Sursa: Prof. Marius-Ovidiu Sebe