Postat la data de: 2022-07-24 20:50:51
Ziua de 20 iulie a fost o zi de mare sărbătoare pentru toții creștinii ortodocși care îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și o zi specială pentru enoriașii din satul Pasărea, deoarece în această zi este și hramul bisericii satului, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc. Biserica a fost ridicată în anul 1848 și sfințită chiar în data de 20 iulie, acum 184 de ani, în ziua Sfântului Ilie.
După oficierea slujbei de hram de către preotul paroh Marius Anicescu, împreună cu un sobor de preoți de la parohiile din Brănești, Piteasca și Fundenii-Doamnei, a avut loc un alt moment special, inaugurarea monumentului - bust al unui fiu al satului, care reprezintă de departe cea mai importantă personalitate culturală a satului Pasărea și a localității Brănești. Este vorba despre profesorul protopsalt Ion Popescu Pasărea, cel mai mare compozitor român de muzică psaltică, președintele Asociației Generale a Cântăreților Bisericesti, directorul revistei Cultura și cel mai aprig militant al recunoașterii statutului cântăreților bisericești și al psaltichiei în muzica bisericească din prima parte a secolului XX.
Manifestarea de inaugurare a debutat cu o slujbă de binecuvântare a monumentului, oficiată de părintele paroh Marius Anicescu, împreună cu preoții Mihai Petrescu și Adrian Petrescu de la parohia Brănești, Petre Vintilescu de la parohia Fundenii-Doamnei și Daniel-Constantin Pintilie de la parohia Piteasca. Procesiunea a continuat apoi cu un moment artistic, cu cântece și poezii dedicate profesorului protopsalt, susținut de Grupul de copii "Helios" din satul Pasărea, condus de doamna Cătălina Teodorescu, iar la final, după o slujbă de pomenire a profesorului, toți participanții au primit din partea Asociației Culturale Brănești o fotografie-magnet cu monumentul-bust dedicat lui Ion Popescu Pasărea. Bustul lui Ion Popescu Pasărea modelat din piatră reconstituită de către sculptorul Ovidiu Protopopescu, a fost realizat în cadrul proiectulului educativ "Fiii satului, personalități brăniștene, de ieri și de azi" inițiat de Asociația Culturală Brănești, având sprijinul Primăriei și Consiliului Local Brănești. Alegerea locului, incinta fostei școli din satul Pasărea, nu este întâmplătoare, deoarece aceasta reprezintă primul edificiu de educație ridicat în anul 1926 în satul Pasărea, chiar sub stricta supraveghere a lui Ion Popescu Pasărea. Acesta avea obiceiul de a se interesa de copiii fără posibilități, pe care îi ajuta să meargă să învețe la liceele din București.
Proiectul urmărește printre altele, realizarea unor busturi ale personalităților locale și expunerea lor în spații publice, în cadrul unei expoziții în aer liber, pe o perioadă determinată, având ca scop păstrarea în memoria comunității și cunoașterea de către tânăra generație a fiilor satului, care s-au remarcat și afirmat de-a lungul timpului prin contribuția personală la dezvoltarea comunității sau care s-au afirmat în plan profesional la nivel național.
Foto: Marius Pistrui
➽ O Descoperire Rară La Brănești Un Inel Medieval De Arcaș
➽ 162 De Ani De La Nașterea Lui Theodor G Petraru
➽ Programul "ilfov Prin Ochii Tăi" Continuă în 1 Decembrie și Dărăști
➽ Curățarea coșurilor și centralelor termice și sobelor de teracotă
➽ Promo Offer Apple iphone 13 Pro Max-IPhone 12 pro Whatsapp:0013072969231
➽ TEREN INTRAVILAN BRANESTI ILFOV- PE STR. ILFOV -DESCHIDERE 30M; BRANESTI PASAREA